tisdag, maj 16, 2006

Fettchock


"Rubriken ”FETT-CHOCK” möter oss redan på framsidan mot bakgrund av en fräsande och välmarinerad baconskiva. Det är nyhetsmagasinet Fokus tema som utöver hela framsidan tillägnas ledaren och flera artiklar (Nr 16, 5-12 maj). Allt byggt på en dramatisk faktauppgift som slås fast redan på framsidan: ”Om 15 år är svenskarna lika feta som amerikanerna.” Samma uppgift upprepas i inlagan, i underrubriken till första artikeln (under rubriken ”Sverige sväller”), den illustreras i den första artikelns största grafik, och tidningens ledare lägger till ”visar Fokus reportage” för att ge ytterligare tyngd åt uppgiften."

Näringslivets medieinstitut analyserar Fokus temanummer här.

Neos
bloggare gör också ett roligt inlägg på fetmachocktemat och våra idrottsstjärnor.

”En vältränad friidrottare med ”tvättbräda” på magen har lika lite gemensamt med en Big Mac som en skärpt bilförare har med en snaps.


(…)

För en hyllad idrottsman/kvinna är trovärdigheten en bestående ingrediens. Gunde Svan förknippas inte med Bearnaisesås. Anders Gärderud äter inte chorizo. Han slår åtminstone inte mynt av det. Lev som du lär borde vara rättesnöret i alla reklamsammanhang.Bland kända idrottare sitter Carolina Klüft allra högst upp på den piedestalen.

Och visst, Carolina Klüft gör inte reklam för chorizo, men däremot för
Lindvalls Rishultskorv (se under Aktuellt). Enligt Lindvalls tekniska chef, Jan Lindvall, innehåller Rishultskorven 278 kcal per 100 gram korv. Det är hela 15% mer energi än i den så förhatliga Big Mac, vars energivåg stannar på 242,5 kcal per 100 gram.
Men - de största hälsobovarna av dem alla heter
Susanna Kallur och Peter Forsberg. För trots den nyttiga framtoningen innehåller till exempel Axas Sportmüsli hela 36% mer energi per 100 gram än en Big Mac. Axa har för övrigt också draghjälp av Svenska Fotbollsförbundet för att sälja sin VM-macka - en produkt som också har högre energitäthet än Big Mac.”

Komiskt är det dessutom att Holm i
Svd idag får en hel krönika där han försvarar varför han valt att teckna sponsorkontrakt med Mc Donalds. Stefan, istället för att försvara de äckliga små fruktpåsarna så kan du väl bara säga som det är- att du tecknade kontraktet på grund av pengarna. Givetvis gjorde du det.
Varför inte?

Inga kommentarer: