tisdag, maj 30, 2006

Blev ni upprörda över Aftonbladets löp igår?

Ett barn exploaterades med foto sittandes med en nallebjörn i knäet mindre än 72 timmar efter att hon blivit våldtagen och hennes bästis blivit mördad.

Resumé skriver om det:

Varför publicerar ni bild och namn i Aftonbladet?- Flickan ville berätta hela historien för oss och publicera bilderna. Hennes familj stod bakom henne helhjärtat. Det var viktigt för henne att få berätta vad som verkligen hände den kvällen så att det inte skulle uppstå några spekulationer och rykten. Borde vi underkänna det beslutet?

Naturligtvis hade Anders Gerdin kunnat säga ”visst vill vi återge din historia, men vi publicerar inte bilder av brottsoffer som är barn”. Den linjen väljer också Expressen, som bestämmer sig för att varken publicera flickans ansikte eller namn i dagens tidning, och även Aftonbladets nätupplaga (vilkens redaktör uppenbarligen väljer en annan väg än pappersupplagan).

Flickan är bara 13 år, minderårig, och hon är ett brottsoffer som just varit med om ett övergrepp. Det var avgörande för oss när vi fattade beslutet, säger Anna-Clara Welander, redaktionschef på Expressen.

Inga kommentarer: